Visser, John – De cirkel doorbreken

de_cirkel_doorbreken

Toen ik het boek ‘De cirkel doorbreken’ in handen kreeg, werd ik niet ineens uitgenodigd om het te lezen, want de omslag doet op zijn zachtst gezegd ‘nogal saai’ aan. Maar nu ik het uit heb, moet het mij echt van het hart: dit boek is echt steengoed!

De (van oorsprong Nederlandse) schrijver is voorganger van een gemeente met een bijzondere pastorale bediening. In hun midden worden allerlei mensen met een problematische achtergrond opgevangen, waar hen temidden van een liefdevolle gemeenschap zorg en herstel wordt geboden. In het boek wil de schrijver de lezer deelgenoot maken van de pastorale ervaring die hij in deze setting heeft opgedaan.

Hij zet in bij het thema ‘disfunctionele gezinnen’ en legt uit dat iedereen beïnvloed wordt door het gezin waaruit hij of zij voortkomt en verwondingen die zijn opgelopen ook weer doorgeeft aan het gezin waaraan hij of zij leiding geeft. Met behulp van de systeemtheorie wordt de lezer uitgelegd hoe dit werkt en wat daarvan de consequenties zijn. Zo ontstaat een vicieuze cirkel van gebrokenheid die generaties gevangen kan houden. Een belangrijk deel van het boek is gewijd aan het doorbreken van deze cirkel. Hier zien we hoe verworvenheden van de psychologie worden gecombineerd met pastorale en bijbelse principes. Uiteindelijk gaat het niet om de methode of techniek, maar om de genezende kracht van de Here Jezus Christus Zelf. Terecht zegt Terry Burros in het voorwoord dat hier een hulpverlening wordt besproken die door het seculiere systeem niet gedaan kan worden.

Over: De cirkel doorbreken. Gezonde kinderen uit disfunctionele gezinnen, door John Visser; 463 blz.: prijs € 27,95. Uitgeverij Navigator Boeken, Driebergen 2003.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 1354

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.