Storms, Sam – Genieten is geen zonde

genieten_is_geen_zonde

Een merkwaardige titel van een boek in een cultuur waarin genieten het hoogste goed lijkt te zijn: Genieten is geen zonde. Het ligt dan ook voor de hand om te veronderstellen dat hier een ander soort genieten wordt bedoeld. Dat klopt. In het boek wordt het begrip genieten inderdaad in een ander perspectief geplaatst dan wij gewend zijn. Maar het boek is ook geschreven voor christenen die het moeilijk vinden om te genieten, niet in de laatste plaats vanwege de vele verleidingen waaraan zij in onze genotscultuur worden blootgesteld.

De stelling van de auteur Sam Storms is, dat het gevecht van het genot van de zonde maar op één manier is te winnen: met een ander genot. Dat andere genot omschrijft hij als: een passie voor Jezus. Veel christenen proberen er een heilige levenswandel op na te houden door middel van zelfbeheersing. Tevergeefs. Zelfbeheersing blijkt daarvoor niet krachtig genoeg. ‘Ons succes in het zegevieren over de zonde zal groter zijn als we gewoon gelukkig zijn’, vindt Storm. ‘We moeten ons verlustigen in de Heer, dat is geen optie, maar een opdracht’. Ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Toen ik als tiener verliefd werd op mijn latere vrouw, heb ik mij erover verbaasd, dat ik geen belangstelling meer had voor andere meisjes. In geestelijk opzicht werkt het net zo. Dit boek verschaft hiervoor prima voedsel.

Eén klein minpuntje tot slot. De schrijver beroept zich naar mijn mening zo vaak op uitspraken van John Piper en Jonathan Edwards, dat dit mij op den duur wat ging irriteren.

N.a.v. Genieten is geen zonde, door Sam Storms, 288 blz., € 22,95. Uitgeverij Navigator Boeken, Driebergen 2003.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 183

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.