Relf, Sue – 100 Instant praatjes voor kinderen

100_instant_praatjes

Toen ik voorganger was van een (kleine) gemeente probeerde ik in de erediensten altijd wat tijd voor de kinderen in te ruimen. Door middel van een verhaaltje gaf ik hen iets mee van wat ik die ochtend met de gemeente wilde delen. Het was een onderdeel van de dienst waarvan ik, maar ook de gemeente als geheel, erg konden genieten. De betrokkenheid van de kinderen en hun spontane reacties waren voor iedereen zeer verrijkend.

Aan de andere kant kon ik ook erg tegen dit onderdeel opzien. Het valt immers niet mee om telkens weer met een nieuwe en frisse bijdrage te komen. Het maken van een nieuw verhaaltje voor de kinderen was voor mij soms lastiger dan het schrijven van een preek.

Omdat ik mij niet kon voorstellen dat ik de enige was die hiermee worstelde, heb ik mij weleens voorgenomen om mijn bedenksels te bewaren. Ik zou ze dan later kunnen bundelen en uitgeven om anderen die voor dezelfde opgave stonden, aan ideeën te helpen. Helaas, het is er nooit van gekomen.

Het boek ‘100 Instant praatjes voor kinderen’, van Sue Relf lijkt het boek te zijn dat ik toen voor ogen had. Het is geschreven voor drukbezette mensen die Gods waarheid aan kinderen willen onderwijzen en snel een idee nodig hebben voor een praatje in de (zondags)school, club of kerkdienst.

Er worden 100 ideeën aangereikt om een bijbelse boodschap aan kinderen over te dragen, veelal met een suggestie voor visualisatie en altijd met een voorstel van geschikte liederen

Dit boekje kan beslist een handig hulpmiddel zijn voor al die tobberds zoals ik, die (te) veel tijd moeten steken in een goed kinderverhaal.

Toch moet men niet te veel verwachten van het aangereikte materiaal. Instant is niet hetzelfde als kant-en-klaar. Het verhaal moet ook worden verteld en voor de juiste toonzetting en humoristische elementen wordt de lezer echt weer helemaal op zichzelf teruggeworpen. Daarom raad ik de gebruikers van het boekje aan om de voorbereiding van een kinderverhaal toch vooral serieus te blijven nemen en hierop niet te bezuinigen.

N.a.v. 100 Instant praatjes voor kinderen, van Sue Relf. Uitgegeven door Merweboek, Sliedrecht 2003, 216 p.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 178

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.