Peterson, Eugene H. – Een zaak van lange adem

een_zaak_van_lange_adem

Discipelschap. Dit woord lijkt in deze tijd in onbruik te zijn geraakt. In een samenleving waarin kerken leeglopen, staan wij liever stil bij de vraag wat het christelijk geloof voor ons kan betekenen dan dat wij ons afvragen of het ons ook nog wat kan kosten. Toch kunnen wij in het christelijk geloof niet om discipelschap heen.

Daarom heeft Eugene Peterson er een heel boek over geschreven. Het is een heruitgave van een werk dat in 1980 reeds in de USA is verschenen, maar nog steeds heel actueel blijkt.

Het thema ‘discipelschap’ wordt heel praktisch uitgewerkt aan de hand van Psalm 120 tot en met 134, die voor de gelegenheid door Peterson opnieuw zijn vertaald. Dit zijn de zogenaamde Liederen van Opgang, die door de joodse pelgrims werden gezongen op hun tocht naar Jeruzalem. Tezamen vormen zij het beeld van hun, maar ook van onze levensweg.

Elke psalm wordt in een kort hoofdstuk besproken. Ieder hoofdstuk is precies lang genoeg om in de dagelijkse Stille Tijd te lezen en dat heb ik dan ook met veel genoegen gedaan. Het boekje telt veel uitspraken en anekdotes die te denken geven. Één daarvan wil ik u niet onthouden en zegt iets over hoe verkeerd wij dingen kunnen aanpakken.

‘Enkele jaren geleden was ik in mijn achtertuin bezig mijn grasmaaier te repareren. Ik had hem gekanteld en probeerde het maaiblad eraf te krijgen om hem te kunnen slijpen. Ik had de grootste klemsleutel aan de moer geklemd, maar kon hem niet los krijgen. (..) Op dat moment kwam mijn buurman aanlopen en vertelde mij dat, voor zover hij zich kon herinneren, de schroefdraad van de bout de andere kant op ging. Ik vervolgde mijn pogingen in de andere richting en de moer kwam zonder moeite los.’

N.a.v. Een zaak van lange adem, discipelschap in een snelle maatschappij, door Eugene H. Peterson, 205 blz., Prijs €. 14,95, Uitgeverij Navigator Boeken, Driebergen 2002.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 226

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.