Palau, Luis – Dromen en bedrog

dromen_en_bedrog

“Het getal der jaren mijner vreemdelingschap is honderd en dertig; weinig in getal en kwaad zijn al mijn levensjaren geweest.” (Gen. 47:9) Met deze woorden evalueert de oude Jacob zijn leven. Het zijn geen vrolijke woorden.

Wanneer Luis Palau in het boekje Dromen en bedrog het leven van Jacob schetst, komt hij telkens weer op deze woorden terug. Hij wil zijn lezer duidelijk maken dat de jaren waarin iemand op eigen kracht leeft in plaats van op de Heer te vertrouwen, eigenlijk verkwiste jaren zijn. Jaren ook die nooit meer kunnen worden overgedaan.

Het leven van Jacob bevat talloze voorvallen, die illustreren hoe onzinnig dit is. Uiteindelijk komt hij in zijn worsteling met de Engel tot overgave. Palau geeft een treffende uitleg van deze worsteling: ‘De bedoeling van worstelen is – als ik het goed begrijp, dat je je tegenstander op de grond houdt. Je houdt hem in je greep tot hij zegt: Ik geef het op.’ (p. 53) Schitterend!

Het thema van de verkwisting wordt in de beschrijving van het leven van Jozef voortgezet. ‘Als je op je dertigste een man Gods wilt zijn, moet je er wel voor zorgen, dat je dat op je zeventiende ook bent.’ (p. 86) Palau beschrijft met behulp van het levensverhaal van Jozef waartoe dat kan leiden. De beproevingen die heftig en intens waren, legt hij uit als instrumenten in de hand van God, bedoeld om Jozef voor zijn taak toe te rusten. Een prachtig stukje over het juk van Christus sluit dit hoofdstuk af.

Al met al wordt de lezer gestimuleerd om niet te talmen en zijn of haar leven in de hand van de Heer te leggen en zich te laten vormen tot een dienstknecht in Zijn koninkrijk. Dit, maar ook het boek, wil ik van harte bij u aanbevelen.

N.a.v. Dromen en bedrog. Jacob, de bedrieger & Jozef, de dromer, door Luis Palau, 112 blz., € 9,95; uitgeverij Medema, Vaassen 2002.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 175

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.