Oard, Michael J. – Dinosaur Challenge and Mysteries

dinosaur_challenges


How the Genesis Flood makes sense of dinosaur evidence including tracks, nests, eggs, and scavenged bonebeds.

Dinosaurussen spreken enorm tot de verbeelding. Het algemene beeld is dat zij honderden miljoenen jaren geleden deze aarde hebben bevolkt en plotseling – 65 miljoen jaren geleden – door een massa-extinctie zijn uitgestorven. Een inslag van een asteroïde zou hiervan de oorzaak zijn geweest. Het enige dat ons vandaag de dag nog rest zijn fossiele overblijfselen.

De interpretatie van deze fossiele overblijfselen vanuit het evolutionistisch paradigma is zo overheersend aanwezig, dat veel christen hiermee niet goed raad weten. De ‘feiten’ lijken haaks te staan op het Bijbelse getuigenis van een jonge aarde. In het beste geval bewaart men hierover het stilzwijgen, maar veelal blijkt dit een voedingsbodem te zijn voor een acceptatie van de evolutietheorie.

Michael Oard doet in zijn nieuwe boek Dinosaur Challenges and Mysteries een poging om de fossiele overblijfselen te verklaren vanuit een Bijbels paradigma. Dit paradigma komt er in hoofdlijnen op neer dat de aarde jong is en relatief kort na de schepping een wereldomvattende ramp heeft gekend: de zondvloed. Deze ramp moet een verklaring bieden voor de grote sterfte onder de dinosaurussen. Deze verklaring wordt door Oard de BEDS-hypothese genoemd: briefly exposed diluvial sediments.

Deze BEDS-hypothese houdt in dat de wereldwijde vloed een complexe dynamiek heeft gekend, waardoor er heel snel sedimentatie kon optreden. Deze sedimentatie was honderden meters dik en kon plaatselijk voor korte tijd boven het wateroppervlak uitkomen en door dinosaurussen worden betreden. Maar zo snel als deze landdelen konden ontstaan, zo snel konden zij ook weer verdwijnen. Dinosaurussen die hier hun toevlucht hadden gevonden, lieten hierdoor massaal het leven. Hun restanten worden nu door ons teruggevonden in pootafdrukken, legsels van eieren en aangevreten massagraven.

Hoewel de naturalisten veel succes oogsten met hun interpretatie van deze resten, maakt Oard duidelijk dat ook de evolutietheorie door de recente vondsten wordt geconfronteerd met een aantal lastige vragen waarmee men niet goed raad weet. De meest lastige vraag is misschien nog wel dat men zacht weefsel van dinosaurussen heeft aangetroffen. Dit maakt het zeer onwaarschijnlijk dat deze dieren 65 miljoen jaren geleden zijn uitgestorven.

Ik heb mij erover verbaasd dat de fossiele resten van dinosaurussen op zo grote schaal worden aangetroffen. Volgens Oard zijn er miljarden resten die over de gehele wereld zijn verspreid. Ik heb mij er ook over verbaasd dat de meeste van deze resten na 1980 zijn aangetroffen. Kennelijk is er iets gebeurd waardoor onze ogen hiervoor zijn open gegaan. Het is een intrigerende vraag wat dit geweest kan zijn.

Michael Oard heeft een indrukwekkende poging gedaan om de fossiele resten van dinosaurussen te verklaren met behulp van het Bijbelse paradigma. Desondanks blijft zijn verklaring een hypothese. De waarde van deze hypothese is echter dat het Bijbelse paradigma niet per definitie door de feiten is achterhaald. Het blijkt zelfs heel goed mogelijk om binnen dit paradigma tot een aannemelijke verklaring te komen en vraagstukken op te lossen die voor evolutionisten nog open liggen.

banner_mjdehaan_2012

Aantal keren bekeken: 313

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.