Medema, Henk – De mannen

de_mannen

‘Mannenboeken’ hebben mij nooit erg aangetrokken. Ik weet niet waar het door komt, maar ik heb er niet zo’n behoefte aan om met mijn man-zijn bezig te zijn of op mijn mannelijke identiteit gewezen te worden. Daarom heb ik het boekje ‘De mannen. Mannen (en vrouwen) naar Gods beeld’ wel drie keer omgedraaid voordat ik besloot om het te gaan lezen. Het boekje is opgebouwd uit de Zeven Kernwaarden die richtinggevend zijn voor de Mannenbeweging in Nederland. Dit is een benadering die ik als heel prettig heb ervaren, want hierdoor krijgt de lezer – naast allerlei andere informatie – een heel goed beeld van datgene waar al die mannen mee bezig zijn en wat ze beogen. Wel wordt dit alles heel duidelijk belicht vanuit de invalshoek van de schrijver (die het soms niet kan laten een – naar mijn opvatting terechte -kritische opmerking te plaatsen). De schrijver heeft voor zijn boekje veel research gedaan. Zijn grote belezenheid is goed te merken en je beseft tijdens het lezen dat hij het thema echt overziet. Van tijd tot tijd roert hij zaken aan die je even stilzetten. Zo ben ik bijvoorbeeld erg getroffen door wat hij zei over de mannelijkheid van God. Prachtig!

Toch valt er ook wat af te dingen. Als een rode draad door het boek heen betoogt de schrijver dat mannen in een identiteitscrisis zijn terechtgekomen doordat de samenleving steeds meer vervrouwelijkt. Ik meen dat hij gelijk heeft en zijn analyse van deze culturele ontwikkelingen boeit mij zeer! Maar waar de wereld om ons heen de bakens al heeft verzet, plaatst ook de schrijver vraagtekens bij de oude vertrouwde kaders. Voor mij wordt echter onvoldoende helder waar hij die kaders dan wil herplaatsen. Er wordt naar mijn idee iets losgemaakt wat niet opnieuw een plek krijgt. En dat maakt het boekje typisch postmodern…

Over: De mannen. Mannen (en vrouwen) naar Gods beeld., door Henk Medema; 168 blz.; prijs € 13,95. Uitgeverij Medema, Vaassen 2003.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 249

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.