McGrath, Alister – 2000 jaar Christendom. Een introductie

2000_jaar_christendom


De titel van het boek wekt de indruk dat het hier gaat om een verhandeling over de kerkgeschiedenis. De inhoud biedt echter veel meer dan dat. Het boek geeft een overzicht van het christendom als levensovertuiging en als sociale realiteit. In grote lijnen wordt de inhoud van het Oude en Nieuwe Testament, de belangrijkste leerstellingen, de kerkgeschiedenis en de liturgiek beschreven. Volgens de schrijver is deze informatie ‘voldoende om de meest technische theologische discussies en redeneringen te kunnen volgen’. Ik denk dat hij hiermee niet overdrijft.

De auteur is één van de meest bekende en vooraanstaande evangelische theologen van deze tijd en heeft al heel wat publikaties op zijn naam staan. Het boek is in een boeiende, goed leesbare stijl geschreven en biedt een bijna encyclopedische hoeveelheid informatie in een onmiskenbaar evangelische ‘kleur’. Voor een goede beoordeling mag echter niet worden verzwegen dat McGrath het gezag van de Schrift beperkt ziet tot zaken van geloof en ethiek. Vanuit dit besef komt hij bijvoorbeeld heel gemakkelijk tot de opmerking dat ‘de eerste vijf boeken van het Oude Testament een verzameling documenten is, waarvan sommigen zeer oud zijn’. Ook blijft het getuigenis van de Schrift m.i. hier en daar wat teveel op de achtergrond staan waardoor kritiekloos ruimte ontstaat voor eigentijdse opvattingen.

Omdat op verschillende onderwerpen later in het boek wordt teruggekomen, is het van belang om af en toe te kunnen terugbladeren om dwarsverbanden aan te kunnen brengen. Het is daarom bijzonder slordig en ergerlijk dat niet één van de vermelde verwijzingen blijkt te kloppen!

Tenslotte wordt achter in het boek een literatuurlijst vermeld voor verdere studie. Helaas staan hier ook titels tussen die niet erg representatief zijn voor de evangelische benadering van de auteur en worden er titels vermeld die niet meer in de handel zijn. Het zou goed geweest zijn als de samensteller van deze lijst hiermee rekening zou hebben gehouden.

Alister McGrath. 2000 jaar Christendom. Een introductie. Kampen, 2000.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 244

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.