Jabini, Frank – Gods Geest vóór Pinksteren

gods_geest_voor_pinksteren

Frank Jabini merkt terecht op dat de aandacht voor de bestudering van het werk van de Heilige Geest meestal inzet bij het Nieuwe Testament, alsof de Heilige Geest pas met Pinksteren in beeld komt. In zijn boekje ‘Gods Geest vóór Pinksteren’ laat hij zien dat dit alles behalve het geval is. Hij beweert zelfs dat wij het werk van de Heilige Geest ná Pinksteren niet kunnen begrijpen als wij ons niet bewust zijn van wat hij vóór Pinksteren heeft gedaan. Ik denk dat hij gelijk heeft.

Jabini doorloopt zorgvuldig alle plaatsen in het Oude Testament waar over de Heilige Geest wordt gesproken. Daarmee is het een boeiend en nuttig boekje geworden voor mensen die zich willen verdiepen in het werk van de Heilige Geest.

Eén klein puntje van kritiek wil ik echter wel kwijt. In zijn speurtocht houdt de schrijver de volgorde aan van de bijbelboeken. Persoonlijk had ik het op prijs gesteld wanneer hij had gekozen voor een chronologische beschrijving en zich daarbij ook rekenschap had gegeven van de vraag of er een ontwikkeling of dynamiek is waar te nemen in het werk van de Heilige Geest. Ik had ook graag iets meer gelezen over de rode draad in het werk van de Heilige Geest die ons uiteindelijk voert naar de uitstorting van de Geest met Pinksteren.

N.a.v. Gods Geest vóór Pinksteren, door Frank Jabini. Uitgeverij Medema, Vaassen 2006; 160 p., € 14,95.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 237

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.