Guinness, Os – Tijd voor de waarheid

tijd_voor_de_waarheid

Wie wil weten in wat voor tijd wij leven, raad ik aan ‘Tijd voor de waarheid’ van Os Guinness te lezen. Op onthutsende wijze toont hij aan dat wij het niet meer zo nauw met de waarheid nemen en laat hij zien waartoe dit leidt. Heel illustratief is het getuigenis van Rigoberta Menchü over de politieke moord op haar broer. Zij ontving in 1992 de Nobelprijs voor de vrede voor een verhaal dat achteraf niet op waarheid bleek te berusten. Nog illustratiever waren de reacties op deze onthulling: “Of het boek waar is of niet, maakt mij niets uit”, waaruit blijkt dat de waarheid in objectieve of absolute zin heeft afgedaan. Waarheid is verworden tot iets dat ieder van ons voor zichzelf moet scheppen.

Guinness beschrijft wat de consequenties hiervan zijn voor de ethiek. ‘Het gevolg is simpel: als er over niets geoordeeld kan worden behalve dan over het oordelen zelf, dan zullen de scheidslijnen tussen het ondenkbare, het acceptabele en het doenlijke totaal verbleken.’ (p. 22). Voor mensen geldt dat het niet meer gaat om karakter, maar om imago. En imago is – zoals wij allemaal weten – maakbaar, maar het hoeft geen weergave van de werkelijkheid te zijn. ‘De nadruk ligt op het uiterlijke, niet op het innerlijke; op mogelijkheden, niet op kwaliteiten; op glamour, niet op overtuigingen; op wat eindeloos veranderd kan worden en niet voorgoed verworven; en op wat gekocht kan worden en gebruikt, en niet verkregen werd door opvoeding en vorming.’ (p. 47) Deze ontwikkeling doortrekt onze hele westerse cultuur. De laatste hoofdstukken van het boekje zijn een warm pleidooi voor de waarheid, die vertegenwoordigd wordt door het joodse en christelijke geloof. ‘Als de waarheid de waarheid is, dan maken verschillen echt verschil.’ (p. 17) Een belangrijk boekje!

Over: Tijd voor de waarheid. Onafhankelijk leven in een wereld van leugens, hypes en rumoer, door Os Guinness; 128 blz.; prijs € 12,90; Uitgeverij Kok, Kampen 2004.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 262

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.