Eldredge, John – De ongetemde man

de_ongetemde_man

‘In het hart van elke man is er een wanhopig verlangen om ten strijde te trekken, een avontuur te beleven en een mooie vrouw te redden.’ Dit thema wordt uitgewerkt in het boek ‘De ongetemde man’ van John Eldredge. Hoewel het idee, dat een man op zoek moet gaan naar ‘zijn jagersinstinct’, mij vanaf de allereerste tot de allerlaatste pagina hartgrondig heeft tegengestaan, weet de auteur toch voldoende interessante thema’s op te voeren om mij het boek met belangstelling uit te laten lezen. Het boek is leerzaam en bevat veel one-liners die aan het denken zetten.

Inderdaad, ik vind het jammer dat Eldredge zijn betoog opbouwt op basis van een dergelijke mythische stelling. Maar tegelijkertijd moet ik bekennen dat deze droom ooit ook in mijn jongenshart leefde, zodat er naast weerzin ook veel herkenning is in wat hier wordt geschreven. In kan zo’n model alleen onmogelijk zien als richtsnoer voor mijn leven, omdat een normatieve basis ontbreekt. Een opmerking als ‘God heeft ons kennelijk zo gebakken’ is voor mij niet voldoende.

Geboeid ben ik door Eldredge’s visie op de westerse cultuur, die volgens hem in hoge mate vrouwelijke trekken ontwikkelt. Volgens mij ziet hij dit heel goed. Ook de beschrijving van de christen-man en –vrouw is heel treffend en zijn uitleg waarin zo weinig mannen betrokken zijn in het kerkelijk werk geeft op zijn minst te denken.

In feite is het hele boek een aanklacht tegen de egalitaire visie op man en vrouw (man en vrouw zijn gelijk). Vanuit dit oogpunt bezien vind ik het opmerkelijk dat dit boek door Gideon is uitgegeven.

N.a.v. De ongetemde man. Het geheim van de mannelijke ziel blootgelegd, door John Eldredge. Uitgever Gideon, Hoornaar 2004. 248 blz., € 14,75.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 244

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.