De zoektocht van de kosmologie

Niet alleen creationisten hebben moeite met de Oerknaltheorie. Er zijn ook seculiere wetenschappers die zich bezighouden met astronomie en kosmologie en waarnemingen opdoen die zij niet kunnen rijmen met de Oerknaltheorie. Over hen is niet veel bekend omdat zij door de wetenschappelijke gemeenschap als outcast worden behandeld. In deze documentaire doen zij hun verhaal.

Uitgangspunt van deze documentaire is de ontdekking van Halton Christian Arp, een omstreden astronoom die tal van sterrenstelsels heeft waargenomen die dicht bij elkaar lijken te staan en zelfs in natuurkundig opzicht met elkaar verbonden lijken, maar een verschillende roodverschuiving hebben. Binnen de Oerknaltheorie wordt de roodverschuiving gezien als een indicatie voor de afstand die het sterrenstelsel van ons is verwijderd en vormt een belangrijke pijler onder de gedachte dat we in een uitdijend heelal leven. Volgens Arp is dit allemaal niet waar. Hij verwijst de Oerknaltheorie naar het rijk der fabelen.

De documentaire is in de eerste plaats interessant omdat het de vinger legt op de zwakke plek van de Oerknaltheorie. De wetenschappers die aan het woord komen, zijn voor zo ver ik weet geen christen. Het geloof in een Schepper die het universum heeft gemaakt, blijft dan ook als alternatief buiten beeld. In plaats daarvan spreken een aantal van deze wetenschappers hun voorkeur uit voor het standpunt dat het universum er altijd is geweest en er altijd zal zijn: de Steady-statetheorie. Eén van de wetenschappers uit deze documentaire geeft zelfs nadrukkelijk aan de ontkenning van een Schepper voor hem zelfs een reden is geweest om voor dit model te kiezen: “Als het universum een begin en een eind zou hebben, zou er daarbuiten iets moeten zijn.” Jammer dat hij deze afwezing heeft gemaakt, maar zijn gedachtegang klopt. Inderdaad, er is iets buiten ons universum. Er is zelfs een Iemand. De Schepper van hemel en aarde, die zich in zijn Woord aan ons heeft geopenbaard.

Deze documentaire is in de tweede plaats de moeite waard omdat het een inkijkje verschaft hoe er binnen de wetenschappelijke wereld met andersdenkenden wordt omgesprongen. Wie denkt dat de wetenschap zich met waarheidsvinding bezighoudt, komt bedrogen uit.

Tot slot is deze documentaire de moeite van het bekijken waard, omdat het zo heerlijk relativeert. Hierdoor wordt niet alleen de Oerknaltheorie naar normale proporties teruggebracht, maar ook de eigen positie genuanceerd. Waar het om gaat is dat de waarneming wordt voorzien van een theoretisch kader, die recht doet aan wat is waargenomen. Daarin kan ook de creationistische invalshoek een volwaardige rol vervullen.

Deze documentaire circuleert op internet. Het is een indrukwekkend verhaal waarover wij in Nederland maar weinig horen. Door de taalbarrière blijft haar inhoud ook via internet echter beperkt toegankelijk voor belangstellenden die het Engels onvoldoende beheersen. Daarom heeft Archippus deze lezing van een Nederlandstalige ondertiteling voorzien. De documentaire duurt 0:54:42 minuten.

banner_mjdehaan_2013

Aantal keren bekeken: 190

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.