De leeftijd van de aarde

Op internet circuleren filmpjes met uitzendingen van het programma Misconceptions. Dit programma wordt als LIFESTREAM op het web uitgezonden en gepresenteerd door Romel Ghossein. Eén van zijn regelmatige gasten is dr. Mark Harwood, verbonden aan Creation Ministries International. Dr. Harwood gaat op een heel begrijpelijke manier in op vragen met betrekking tot schepping en evolutie.In deze uitzending gaat het over geologie. Romel vraagt dr. Mark naar de ouderdom van de aarde. De evolutie gaat uit van een leeftijd van 4,5 miljard jaar, terwijl de Bijbelse tijdsrekening uitkomt op circa 6.000 jaar. Hoe zit dat? Mark Harwood zegt dat het een kwestie is van de bril waarmee je naar dingen kijkt. Wie écht kijkt, ziet dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om aan miljoenen jaren te denken.

Behalve de leeftijd van de aarde, komt ook de IJstijd aan de orde. Is er een IJstijd geweest en zo ja, wanneer dan en hoe vaak? Volgens Mark Harwood is er slechts één IJsstijd geweest, vlak na de vloed, die 500-700 jaar heeft geduurd. Deze zou het gevolg zijn geweest van de gewelddadigheden van een wereldwijde vloed. Mogelijk heeft ook de plaattektoniek een rol gespeeld.

Het programma duurt 28:32 minuten. Archippus heeft aan de Engelstalige uitzending een Nederlandse ondertiteling toegevoegd, zodat de uitzending nu ook voor het Nederlandstalig publiek toegankelijk is.

Aantal keren bekeken: 400

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte op “De leeftijd van de aarde

 1. Hallo Archippus,

  Bedankt voor uw artikelen omtrent het Life model. Erg mooi om te zien dat er christenen zijn die zich bezig houden om mensen te helpen!

  T.a.v. bovenstaand artikel wil ik het volgende aangeven. De 6000 jaar is gebasseerd op de geslachtsregisters in de Bijbel opgesteld door een bisschop In 1650 genaamd James Ussher, the archbishop of Ireland.

  Hij nam aan dat alle geslachtsregister “vader op zoon” zijn en als die aanname maakt dan kom je inderdaad uit op 6000 jaar. Maar het probleem is dat het woord voor zoon in het Hebreeuws het woord “ben” is wat betekent: zoon, kleinzoon, achterklein zoon en ook afstammeling. Hetzelfde geldt voor het woord “vader” waarvan het Hebreeuwse woord “ab” is welke betekent vader, grootvader, overgrootvader en voorvader.

  In de onderstaande bron wordt dit verder uitgewerkt dat er vaak namen zijn weggelaten in de geslachtsregisters in de Bijbel voor redenen die niet altijd duidelijk zijn. De geslachtslijn blijft prima in tact maar er worden voorvaderen weggelaten. In bijvoorbeeld de geslachtslijn van jozef tot Jozua en Levi tot Mozes zie je dat heel duidelijk. Dit is een tijdspanne van 430 jaar waar Mozes maar 3 voorvaders kent en Jozua 10. 3 in 430 jaar is natuurlijk niet correct. Het hele idee dat geslachtsregisters 100% compleet zijn is niet waar en dit maakt ook helemaal niet uit, want die registers waren niet bedoeld als jaartelling instrumenten. Ze waren bedoeld als bloedlijn instrumenten, zodat iemand kon laten zien van wie hij/zij afstamde.

  In onderstaande bron zie je veel meer van dit soort voorbeelden. De geslachtsregisters in Genesis kunnen op dezelfde manier zijn opgesteld en dit is zeer aannemelijk dat dit zo is o.b.v. van de talloze voorbeelden in de Bijbel waar dit gebeurde. Waardoor ze niet te gebruiken zijn als precieze jaartellingsinstrument en kan je dus nooit claimen de mensheid en de aarde zijn 6000 jaar oud. De Bijbel leert niet dat de mensheid 6000 jaar oud is en het geeft geen jaartal aan de oudheid van de aarde en het universum. Dit is een menselijke traditie die vermaak is tot leerstelling.

  Er zijn geen bijbelsteksten die een jaartal geven voor de schepping en een jaartal geven blijft gebasseerd op aannames. De mensheid kan ook 60.000 jaar oud zijn bijvoorbeeld. Er zijn geen precieze jaartallen hiervoor te geven. Enkel grove schattingen.

  http://www.godandscience.org/youngearth/genesis_genealogies.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.