Brink e.a., G. van den – Strijdbaar of lijdzaam

strijdbaar_of_lijdzaam


Het boek Strijdbaar of lijdzaam, dat is samengesteld door G. van den Brink en E. van Burg, is zeer de moeite waard en bespreekt een onderwerp dat het verdient om later nog eens uitgebreid aan de orde te stellen.

Het boek gaat over de positie van christenen in het publieke domein. Met dit laatste wordt de inrichting van onze snel veranderende samenleving bedoeld.

Secularisatie, de opkomst van nieuwe religiositeit, de invloed van de islam, het vermeende einde van de moderniteit en de hedendaagse theologie hebben het karakter van onze samenleving ingrijpend gewijzigd. De vraag waar het in dit boek allemaal om draait is wat hierin de gewenste houding van christenen is. De titel ‘Strijdbaar of lijdzaam’ geven twee oplossingsrichtingen aan. Andere, aansprekende, sleutelwoorden die worden genoemd zijn creativiteit en flexibiliteit.

Er worden goede gronden aangereikt dat de ene oplossingsrichting de andere niet hoeft uit te sluiten, maar dat zij elkaar kunnen aanvullen. W. Visscher drukt het in zijn bijdrage mooi uit met de woorden ‘strijdbaar waar het kan, verdraagzaam waar het moet’.

Uiteraard komt bij dit alles ook de vraag naar de ‘maakbaarheid’ van deze wereld bovendrijven. Van de vermeende opdracht dat christenen het Koninkrijk Gods op deze aarde moeten bouwen, is weinig meer over. Van den Brink weet met de goede nuance te verwoorde waar het om gaat: ‘Christenen hoeven niet de wereld te veroveren, te vernieuwen of haar zelfs maar structureel te verbeteren – van die illusie zijn we genezen. Als zij als het zout der aarde maar niet smakeloos worden.’ Ik vind het een belangrijk boek!

N.a.v. Strijdbaar of lijdzaam, De positie van christenen in het publieke domein. Door Gijsbert van den Brink en Elco van Burg (red.). Uitgeverij Groen, Heerenveen 2006, 378 blz, € 19,50.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 212

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.