Bijl, Anne van der – Een leger van licht

een_leger_van_licht

Het boek ‘Een leger van licht. Hoop op vrede in het Midden-Oosten’ was al omstreden nog voordat de Nederlandse vertaling verscheen. Anne van der Bijl zou zich hierin hebben laten verleiden tot een standpunt vóór de Palestijnen en tégen Israël. Eerlijk gezegd vond ik dat meevallen. Hij beschrijft de Midden-Oosten problematiek inderdaad vanuit de optiek van de Palestijnen, maar dan vooral de Palestijnse christenen. Het is waar dat er veel en eenzijdig de nadruk wordt gelegd op het barbaarse optreden van het Israëlische leger, maar helaas kan ik mij niet voorstellen dat het er in tijden van oorlog ‘beschaafd’ aan toe gaat. Het is – vind ik – eveneens waar dat Van der Bijl zich nogal naïef opstelt door te stellen dat ‘er geen terroristen bestaan, maar alleen mensen die Jezus nodig hebben’ (p. 231), maar tegelijkertijd vind ik deze houding heel erg goed passen bij zijn bediening.

Overigens ben ik van mening dat Van der Bijl zich in het boek veel naïever voordoet dan hij is. Hij wekt de indruk boven de partijen te staan, maar tussen de regels wordt duidelijk dat ook hij er wel degelijk een eigen mening op na houdt. Hij laat deze verwoorden door professor Du Brul op pag. 243: ‘Je wordt (als Palestijn) onderdrukt door een bepaalde interpretatie van de Bijbel, waardoor jouw recht op je eigen land wordt ontnomen, evenals je door God gegeven identiteit en je toekomst.’ Ik vind dat Van der Bijl beslist een punt heeft, als hij zegt dat het lijden van de Palestijnse kerk te weinig door de westerse kerk wordt onderkend. Wij mogen daarom dankbaar zijn dat Open Doors zich hun lot heeft aangetrokken.Wat mij ten slotte nog opviel- wellicht een persoonlijke overgevoeligheid van mij – was dat er met geen woord wordt gerept over mevrouw Van der Bijl, waardoor de indruk wordt gewekt dat zij in deze bediening geen rol heeft gespeeld. Ik kan mij dat bijna niet voorstellen.

Over: Een leger van licht. Hoop op vrede in het Midden-Oosten, door Anne van der Bijl en Al Janssen; 342 blz.; prijs €17,95; Ark Boeken, Amsterdam 2004.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 419

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.