Atkinson, David – De boodschap van Genesis 1-11

boodschap_van_genesis_1-11

De commentarenserie ‘De Bijbel spreekt vandaag’ verschijnt onder de hoofdredactie van John Stott en Alec Motyer. Vooral de eerste wordt gezien als een van de meest gezaghebbende leiders van de wereldwijde evangelische beweging. Wanneer er dan in deze serie een commentaar verschijnt over de eerste elf hoofdstukken van het boek Genesis, rijst bij mij vooral de vraag: Welke richting wijst men uit met betrekking tot de historische – en dus ‘feitelijke’ – betrouwbaarheid van deze hoofdstukken? De uitkomst stelt mij niet gerust. “Lang is aangenomen dat deze hoofdstukken uit de pen van Mozes zijn gevloeid, maar dat geloof heeft de laatste eeuw bij veel geleerden plaats gemaakt voor een andere visie.” David Atkinson, de auteur van dit commentaar probeert de discussie regelmatig te neutraliseren door opmerkingen als: “Hoe sommigen van ons hierover denken, het blijft een feit dat christenen deze tekst in haar canonieke vorm hebben ontvangen.” Zo gaat hij ook om met vraagstukken ten aanzien van schepping, evolutie, paradijs, zondeval en zondvloed. De overgeleverde tekst van Genesis 1-11 wordt voor ‘waar’ aangenomen, maar hoeft niet helemaal ‘waar gebeurd’ te zijn. Een paar citaten die voor zichzelf spreken.

“Als evolutie op het niveau blijft van een natuurwetenschappelijke biologische hypothese, lijkt er weinig reden voor conflict tussen de implicaties van het christelijk geloof in de Schepper.”

“Genesis 2 en 3 vormen een verhaal waarin de schrijver hoogstwaarschijnlijk diverse vertrouwde mythologische motieven heeft geleend en die vervolgens heeft omgezet en geïntegreerd in een nieuw en origineel eigen verhaal.”

“Er is geen archeologisch bewijs voor een universele wereldwijde vloed waarover algemene overeenstemming bestaat.”

Dat vele dogmatische vraagstukken op heldere en Bijbelse wijze worden beschreven en groot aantal actuele thema’s op goede wijze in de tekst worden uitgewerkt, maakt dit voor mij echter niet meer goed.

Over ‘De boodschap van Genesis 1-11. De morgenstond der schepping’, door David Atkinson. Uitgeverij Novapres 2006. 234 blz., € 15,90.

banner_mjdehaan_2010

Aantal keren bekeken: 2124

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.